Waterkoker ontkalken

Bij een waterkoker komt het na verloop van tijd voor dat je deze moet ontkalken. Wanneer er kalkaanslag is terug te vinden in de waterkoker is het verstandig om deze met enige regelmaat te ontkalken. Dit is niet alleen goed voor de waterkwaliteit maar ook om schade aan de waterkoker te voorkomen.

De kalkaanslag ontstaat doordat kalk standaard in het Nederlandse water zit. waterkoker-ontkalkenDoordat het kalk zich na verloop van tijd hecht aan de waterkoker is het steeds makkelijker voor andere kalkdelen om daar weer aan vast te gaan zitten. Door de waterkoker regelmatig te ontkalken worden het geen grotere stukken kalk en is het makkelijker te voorkomen dat er grote stukken kalk in je waterkoker komen.

Ondanks dat kalk niet schadelijk is voor de gezondheid en het binnen krijgen van kalk juist goed kan zijn voor je botten, is het niet prettig om een glas warm water te hebben waarin de stukken kalk rond drijven. Uit gezondheidsoogpunt is het dus niet erg, maar voor de gezondheid van je waterkoker zelf is het wel beter om te ontkalken.

Waterkoker ontkalken voor een langere levensduur
Doordat kalk een goede isolator is, wordt de warmte van het verwarmingselement van de waterkoker tegengehouden door het kalk. Hierdoor duurt het langer voordat het water warm wordt. Het schoonhouden van de waterkoker bespaard je hierdoor dus ook energie.
Ook voor de levensduur is het van belang om te ontkalken. Door dit niet te doen kan er schade ontstaan aan het verwarmingselement en uiteindelijk er zelfs voor zorgen dat deze defect gaat.

Hoe kan je een waterkoker ontkalken?

Er zijn meerdere mogelijkheden om een waterkoker te ontkalken.
Let er bij alle mogelijkheden op dat je niet vergeet de waterkoker daarna weer schoon te maken. Daarnaast ook niet onbelangrijk, zorg er voor dat de rest van je huisgenoten weten dat je aan het reinigen bent. Leg er anders bijvoorbeeld even een briefje bij zodat deze niet wordt gebruikt.

Waterkoker ontkalken door middel van azijn, het zuur van de azijn zorgt er voor dat de kalk wordt opgelost:

Optie 1 azijn:
1. Door middel van azijn zonder koken: het is niet perse nodig om de waterkoker aan te zetten en gekookt water te gebruiken. Door gekookt water te gebruiken versterkt de azijn geur en smaak waardoor deze langer in de waterkoker kan blijven hangen. Laat bij deze optie de waterkoker daarom uit staan.
2.Vul je waterkoker tot ruim boven het verwarmingselement voor goed de helft met water (eventueel warm water) en de andere helft met schoonmaakazijn.
3. Laat je waterkoker ongeveer een uur staan zodat het kan weken.
4. Daarna een aantal keer uitspoelen en eventueel voorzichtig met een afwasborstel schoonpoetsen.
5. Mocht deze optie niet goed werken probeer dan optie 2.

Optie 2 azijn:
1.Vul je waterkoker met water en voeg daarbij een flinke scheut azijn toe.
2. Laat het water koken zodat je waterkoker langzamerhand ontkalkt.
3.Er kunnen azijn dampen vrij komen waardoor het verstandig is om daarbij even een raam open te zetten. Of de waterkoker bijvoorbeeld buiten onder een afdak of in een schuurtje te reinigen. Naast dat azijndampen voor je longen slecht zijn om in te ademen kan het ook slecht zijn voor je spullen in huis.
4. Het is wel van belang om je waterkoker daarna een aantal keer goed schoon te spoelen en eventueel nog een keer met water te koken, zodat de azijn smaak weer verdwijnt. Laat daarna ook wat water in je koker staan zodat het element wat nog warm kan zijn onder water blijft staan.

Waterkoker ontkalken door middel van zuiveringszout, dit zout wordt ook gebruikt voor onder andere het ontkalken van servies zoals thee en koffie kopjes:

1. Doe circa 3 soeplepels met zuiveringszout in je waterkoker en vul deze vervolgens aan met (warm)water.
2. Laat je waterkoker zonder deze aan te zetten circa 3 uur zo staan.
3. Spoel de waterkoker daarna een paar keer om en laat eventueel een keer water koken.
Daarnaast zijn er ook diverse ontkalk tabletten op de markt geschikt voor de waterkoker.

Waterkoker ontkalken door middel van citroensap, het citroenzuur zorgt er voor dat de kalkaanslag verdwijnt:

1. Vul je waterkoker met water en voeg daarbij het sap van 1 uitgeperste citroen toe.
2. Kook het water en laat dit vervolgens een half uur staan.
3. Spoel de waterkoker vervolgens een paar keer om en vul deze nogmaals met water om deze nog een keer te laten koken.
Het gebruik van citroensap heeft als voordeel dat je geen last van nasmaken hebt en het is een veilige methode. Het kan echter zijn dat dit minder goed werkt waardoor je toch voor een van de andere opties kan kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>